WELCOME

WELCOME

This Blog is related to blogger's academic life specially related with his research field (Computational Sanskrit & Kashmir Shavism). It explores Computaional aspects of Sanskrit and also the theology, philosophy and tradition from the viewpoint of various schools, texts, and teachers of Kashmir Shaiva Philosophy.It contains the comparative cosmological views of Sankhya & KS. This blog also reflects the blogger's personal experience with
other field of his academic life. Creative Commons License All original writings (articles etc.) on this site are copyrighted and licensed (does not apply to translations) by BIPIN JHA under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 India License. Based on a work at bipinkumarjha.blogspot.com. Kindly CONTACT for permission if you wish to extract writings from this site. Feel free to link to individual posts. VISIT BIPIN KUMAR JHA's HOME PAGE

Saturday 12 September 2009

General Awareness 2009

1. If a new State of the Indian Union is to be created which one of the following Schedules of the Constitution must be amended ?
(A) First
(B) Second
(C) Third
(D) Fifth

2. When water is heated from 0°C to 10°C its volume—
(A) Decreases
(B) Does not change
(C) Increase
(D) First decreases and then increases

3. Which one of the following is not radioactive ?
(A) Tritium
(B) Astatine
(C) Francium
(D) Zirconium


4. Centre for DNA finger printing and diagnostics is situated at—
(A) Chandigarh
(B) Hyderabad
(C) New Delhi
(D) Lucknow

5. Which one of the following animals was not represented on the seals and terracotta art of Harappan culture ?
(A) Cow
(B) Rhinoceros
(C) Tiger
(D) Elephant

6. The range of Agni-II missile is around—
(A) 5000 km
(B) 2000 km
(C) 500 km
(D) 3500 km

7. The approximate age of the Aravalli range is—
(A) 370 million years
(B) 670 million years
(C) 470 million years
(D) 570 million years

8. In reference to the provisions as enshrined in the Constitution of India which of the following statements is incorrect ?
(A) Article 56 provides for the President of India
(B) In Article 75 is enshrined the appointment of the Prime Minister and Council of Ministers
(C) Article 155 mentions the appointment of the Governor of a state
(D) Article 164 provides for the appointment of Chief Minister and Council of Ministers of a State

9. World Ozone Day is observed on—
(A) March 20
(B) June 5
(C) September 16
(D) October 3

10. Under the Permanent Settlement of 1793, the Zamindars were required to issue pattas to the farmers which were not issued by many of the Zamindars. The reason was—
(A) It was the responsibility of the British government
(B) There was no official check upon the Zamindars
(C) The farmers were not interested in getting pattas
(D) The Zamindars were trusted by the farmers

11. The Mongols under Chenghis Khan invaded India during the reign of—
(A) Feroz Tughlaq
(B) Muhammad Bin Tughlaq
(C) Iltutmish
(D) Balban

12. The most appropriate measure of a country’s economic growth is its—
(A) Net National Product
(B) Gross Domestic Product
(C) Net Domestic Product
(D) Per Capita Real Income

13. The Supreme Court of India tenders advice to the President on a matter of law or fact—
(A) Only if the issue poses a threat to the unity and integrity of the country
(B) Only if he seeks such advice
(C) On its own initiative
(D) Only if the matter relates to the Fundamental Rights of Citizens

14. Which of the following year was observed as the International year of Coral Reefs—
(A) 2007
(B) 2006
(C) 2008
(D) None of these

15. Mangroves in India account for about—
(A) 9% of world’s mangrove vegetation
(B) 5% of world’s mangrove vegetation
(C) 8% of world’s mangrove vegetation
(D) 3% of world’s mangrove vegetation

16. Which of the following was not the major achievement of Lord Hastings ?
(A) Subsidiary Alliance
(B) Suppression of Pindaris
(C) Treaty of Sagauli (1816)
(D) End of the Maratha Confederacy

17. When Sindh was conquered in 1843 by the Britishers, the Governor-General was—
(A) Lord Ellenborough
(B) Lord Auckland
(C) Lord Dalhousie
(D) Lord Hastings

18. Which of the following was not the party to the Tripartite Treaty signed in 1839 ?
(A) Maharaja Ranjit Singh
(B) Shah Shuja of Afghanistan
(C) Mughal Emperor Shah Alam II
(D) The English

19. Ogaden region has been a source of conflict between which two countries ?
(A) Ethiopia and Somalia
(B) Morocco and Algeria
(C) Nigeria and Cameroon
(D) Angola and Zambia

20. During the time of which Mughal Emperor did the English East India Company establish its first factory in India ?
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb

Ans :
1. (A) 2. (D) 3. (D) 4. (B) 5. (A) 6. (B) 7. (C) 8. (A) 9. (C)
10. (B) 11. (C) 12. (D) 13. (B) 14. (C) 15. (B) 16. (A) 17. (A) 18. (C) 19. (A) 20. (B)

No comments:

Post a Comment